Oudehaske vindt de weg om Heeg

16 december 2019 8:15

Zaterdag 14 december, de laatste wedstrijd voor de winterstop. Een seizoen waarin Oudehaske na het winnen van de nacompetitie afgelopen seizoen ook weer present is in de 3e Klasse. Net als afgelopen seizoen speelt Oudehaske vooralsnog in de onderste regionen en zal het alle zeilen moet bijzetten om ervoor te zorgen dat rechtstreekse degradatie en nacompetitie wordt afgewend.

De afgelopen weken was er al een stijgende lijn zichtbaar met bijvoorbeeld afgelopen week al de onterechte nederlaag in en tegen Willemsoord. Vandaag stond er wederom een degradatie kraker op papier, namelijk de wedstrijd tussen hekkensluiter Oudehake en nummer 12 Heeg. Heeg verloor de eerste 8 wedstrijden, maar heeft de afgelopen weken hele behoorlijke resultaten behaald. Zo wordt er door de gastheren overwintert in de beker door o.a. 1e Klasser Balk uit te schakelen. Daarnaast werden er in de afgelopen 3 wedstrijden 7 punten gepakt. Kortom, Heeg is op dreef en hen zal er ook alles aan gelegen zijn om afstand te nemen van de zo gehate onderste regionen.

Bij Oudehaske sloten de gebroeders Rick & Jordy Mulder weer aan bij de selectie na blessureleed. Daarnaast kreeg de vorige week goed spelende Joran Overwijk de voorkeur boven Gerard Hooisma, die daardoor gezellig naast de gebroeders Mulder plaats mocht nemen. Nadat pupil van de week Hidde Eijer de aftrap had genomen bracht Robbert Bouma de bal aan het rollen. In de beginfase was het voor beide ploegen aftasten en werd er door beide ploegen de bal rustig achterin rondgespeeld. Heeg gunde Oudehaske het initiatief, maar Oudehaske was zelf erg slordig in balbezit. Heeg probeerde vanuit achteruit snel de voorwaartsen te bereiken en dan met name via de linkervleugel waar de behendige en snelle Johannes Hoekstra staat. In de 5e minuut leidde dit ook tot de eerste grote kans voor diezelfde Hoekstra die goed doorkwam op de linkerflank en vanaf de zijkant op het Oudehaske doel afkwam. Gelukkig voor een ieder met een oranjezwart hart werd deze bal naast het doel geschoten. In de 8e minuut wederom een kans voor Heeg. Wederom kwam Heeg door op de linkerkant en de bal kwam hierbij via de kluts in het strafschopgebied terecht bij de geheel vrijstaande Bert de Boer. De Boer wist wel raad met deze enorme mogelijkheid en schoot de bal feilloos in de rechterhoek, 0-1. Een enorme domper voor Oudehaske. Verder bleef Oudehaske wel het initiatief houden, maar was het zoals eerder genoemd erg slordig aan de bal en werden veel ballen te snel en te eenvoudig ingeleverd. Het enige moment waarop enige reuring ontstond was toen Joran Overwijk op 40 meter van de goal langs de tegenstander snelde, werd neergehaald (waar hij anders alleen op de doelman was afgekomen) en dat verdediger van Heeg hiervoor de gele kaart kreeg gepresenteerd. Verder gebeurde er de gehele eerst helft vrij weinig en waren de echte kansen schaars. Hierdoor ging Oudehaske door de vroege tegentreffer met een achterstand rusten, ondanks dat het absoluut niet minder was dan de tegenstander.

Na de weinig spectaculaire eerste helft zou hier in de tweede helft verandering in komen. In de 53e minuut zwijnde Oudehaske nog toen Heeg aan de linkerkant het strafschopgebied binnen kwam en hierbij over de knie ging bij aanvoerder Wilmer Hazenberg. Scheidsrechter Hofman zag hier echter geen overtreding in, waardoor het spel gewoon doorging. Enkele minuten later kreeg Oudehaske loon naar werken. Dennis Speelman werd weggestoken door Robbert Bouma en Speelman wipte de bal koelbloedig over doelman Maarten Wijnja waardoor de op dat moment verdiende gelijkmaker op het scorebord kwam.

De gelijkmaker werkte als doping voor Oudehaske en het begon steeds beter te voetballen. De medespelers werden deze helft wel gemakkelijk gevonden en Heeg wist hier alleen de lange ballen tegenover te stellen. Deze werden echter goed behandeld door de achterhoede. In de 59e minuut kwam Oudehaske wederom goed door, werd de bal door wederom Bouma goed verlengd op ditmaal Sebastiaan de Leeuw. Na een aantal keer kappen en draaien besloot hij toch maar de bal links onderin het netje te deponeren waardoor Oudehaske op voorsprong kwam, 2-1! Een aantal minuten later kwam Oudehaske wederom goed weg toen Heeg de bal in het strafschopgebied tegen de handen van Erwin Holtrop aanschoot. Arbiter Hofman gaf aan dit niet te hebben waargenomen en de spelers en staf van Heeg beklaagden zich hevig bij diezelfde arbiter. Vervolgens kwam Jordy Mulder in het veld voor de licht geblesseerde Bowe Muurling. Dit betekende dat Erwin Holtrop weer doorschoof naar de middenlinie en dat Mulder centraal achterin kwam te spelen. In de 69e minuut kreeg Robbert Bouma de bal de helft van de tegenstander aangespeeld, echter was het de man met de vlag van Heeg die Bouma (onterecht) afvlagde voor buitenspel. Dat Bouma het hiermee oneens was liet hij iets te opzichtig merken waardoor hij werd getrakteerd op de gele prent. Een paar minuten later viel de beslissing. Dennis Speelman zocht de één tegen één op aan de linkerkant, ging zijn directe tegenstander eenvoudig voorbij, moest zich vervolgens uit een één tegen twee situatie wurmen en gaf vervolgens een sublieme voorzet op de compleet vrij staande Robbert Bouma die de bal goed binnen knikte, 3-1! Heeg probeerde met de moed der wanhoop nog het tij te keren door extra aanvallende impulsen het veld in te sturen. Echter kwam er hierdoor voor Oudehaske veel meer ruimte om eruit te komen en het duurde niet lang voordat Oudehaske hiervan profiteerde. Robbert Bouma verlengde de bal (waarbij hij zelf op zijn slaap werd geraakt) en daardoor brak Joran Overwijk door. Hierbij werd hij onderweg naar het doel getorpedeerd door Klaas-Jan Ringnalda die er dan ook geheel terecht met rood vanaf werd gestuurd. Voor Overwijk betekende dit ook direct zijn laatste actie van de wedstrijd en werd vervangen door Gerard Hooisma. Vanaf nu speelde Oudehaske een gewonnen wedstrijd en kreeg het nog enkele mogelijkheden om de score uit te breiden. Echter werden de mogelijkheden net niet zorgvuldig genoeg uitgespeeld of afgerond door o.a. Speelman & Hooisma. In 88e minuut viel de 4-1 uiteindelijk alsnog toen Gerard Hooisma de bal niet zelf kon afdrukken, maar de bal vervolgens wel kon voorleggen vanaf de achterlijn op Dennis Speelman die de bal achter zijn standbeen binnen kon werken.  Dit waren voor Speelman ook zijn laatste krachten en leeg gespeeld werd hij vervangen door Rick Mulder die na lang blessureleed weer zijn rentree maakte. Kort hierop blies de scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd en mocht Oudehaske weer 3 punten bijschrijven.

Een mooie opsteker zo voor de winterstop voor de ploeg van Koos van der Galien. Oudehaske kwam enkele malen goed weg, maar op de overwinning viel uiteindelijk niks af te dingen. Deze week zal de A-selectie niet meer trainen, maar zal er donderdag nog wel onder het genot van Jappie van Hes zijn verrukkelijke erwtensoep een quiz worden gehouden. 25 Januari 2020 hervat Oudehaske het seizoen weer. Voor deze wedstrijd staat er wederom een concurrent op het programma, namelijk Makkum. Deze ploeg is vorig jaar gepromoveerd uit de 4e Klasse en staat nu met 10 punten 3 punten boven Oudehaske. Deze wedstrijd zal gespeeld worden op Sportpark de Braak in Makkum om 15.00uur.

Rest mij nog om iedereen die gehoor heeft gegeven aan de oproep om met zoveel mogelijk ons te steunen tijdens deze wedstrijd te bedanken. Door de selectie en staf werd deze opkomst daarom ook zeer gewaardeerd. Voor nu wensen wij jullie fijne feestdagen en een goed uiteinde! We hopen jullie 25 januari weer te mogen begroeten in Makkum, tot dan!