Youngsters helpen Oudehaske aan eenvoudige overwinning tegen geroutineerd TONEGO

Oudehaske 1

3 - 1

Tonego 1

3e klasse A

23 oktober 2021 14:30

A. van Tuinen

Oudehaske – Na de 2-0 nederlaag van afgelopen week bij Workum mocht Oudehaske het vandaag opnemen tegen TONEGO uit Luttelgeest. Een tegenstander die Oudehaske inmiddels geregeld heeft getroffen en waarbij beide ploegen vaak aan elkaar gewaard zijn. Dit bleek ook uit de voorspellingen van Voetbalnoord. Hierbij was de prognose van de geleerden dat er vandaag een 2-2 score als eindstand zou komen. TONEGO heeft een inmiddels gepokte en gemazelde selectie, waarbij het grootste gedeelte van het elftal inmiddels al een geruime tijd samenspelen. Dit in tegenstelling tot Oudehaske, dat op dit moment een jonge en frisse ploeg op de been heeft staan. Bij Oudehaske kwam Joran Overwijk vandaag weer terug van een schorsing. Hij begon direct weer in de basis. Dit ging ten koste van Bowe Muurling die vandaag plaats mocht nemen op de bank.

Op het redelijk gevulde Sportpark P. Bultsma mocht de uitploeg om 14.30 uur de bal aan het rollen brengen. Als snel bleek dat TONEGO loerde op de lange bal om de twee voorwaartsen in stelling te brengen, terwijl zij het initiatief bij Oudehaske lieten. Oudehaske kon vanuit achteruit goed opbouwen en kon voetballend goed richting het doel van de gasten komen. In de 3e minuut leidde dit direct al tot de 1-0 toen controleur Sebastiaan de Leeuw youngster Syb van den Beuken met een prachtige steekbal alleen voor de keeper zetten. Alleen voor de doelman twijfelde Van Den Beuken geen moment en schoot de bal eenvoudig langs de doelman van TONEGO. 1-0, een droomstart! Na de vroege voorsprong lieten de gasten het initiatief nog steeds bij de thuisploeg. Oudehaske bleef vanuit de defensie rustig zoeken naar een oplossing naar voren, maar moest nog wel bedeesd zijn op de uitvallen van de uitploeg. In de 13e minuut leidde dit tot een kleine mogelijkheid voor TONEGO toen zij doorkwamen aan hun rechterkant, maar deze bal werd door Pascal van Driel voorlangs geschoten. Na een klein kwartier deden de gasten enkele aanpassingen om toch meer grip te krijgen op met name Jens Deden en Erik Hovius. Echter waren beide spelers lastig af te stoppen voor uitploeg en werden zij veelal met kleine en soms ook forse overtredingen afgestopt. Dit leverde na ruim 20 minuten ook de eerste gele kaart van de wedstrijd op toen Han Vaandrager wederom veel te laat was bij Jens Deden en hem hard raakte. In de 29e minuut verdubbelde Oudehaske haar voorsprong toen het wederom Syb van den Beuken was die aan het einde stond van een prachtige aanval en zo de 2-0 op het scorebord bracht. Een aanval over meerdere schijven (waarbij arbiter Van Tuinen goed voordeel gaf) werd van links naar rechts verplaatst waardoor de bal bij Erik Hovius terecht kwam. Hovius gaf hierbij de bal goed voor zodat Van Den Beuken de bal goed binnen komen schieten. Voor Hovius betekende dit inmiddels zijn 3e assist van het seizoen en voor Van Den Beuken zijn 3e doelpunt dit seizoen. Het laatste kwartier van de eerste helft was wat rommelig en werd Oudehaske iets slordiger in balbezit waardoor TONEGO ook iets meer uit haar schulp kon kruipen. Ook kreeg de nummer 5 van TONEGO nog een gele kaart gepresenteerd vanwege wederom een overtreding op Erik Hovius. In blessuretijd was er nog wel een hachelijk moment in het strafschopgebied van Oudehaske. Een vrije trap werd vanaf de middellijn de doelmond ingebracht en kwam via een speler van TONEGO op de lat terecht. Vervolgens werd de bal weggewerkt en floot scheidsrechter voor het rustsignaal.

Oudehaske begon ongewijzigd aan de tweede helft. Het spel werd echter wel wat slordiger in balbezit, waardoor de gasten wat beter in de wedstrijd konden komen. Daarnaast sloop de vermoeidheid bij een enkeling er ook in, waardoor er minder werd bewogen en er minder afspeelmogelijkheden waren. In de 58e minuut mocht Sebastiaan de Leeuw het veld verlaten. Voor hem in het veld kwam Jordy Mulder. Oudehaske bleef in de tweede helft het initiatief houden, echter creëerde het wel steeds minder mogelijkheden en was het minder dreigend dat in de eerste helft. Echter wist de uitploeg ook weinig tot niks te creëren, waardoor de voorsprong geen moment onder druk stond. In de 70e minuut kwam Bowe Muurling in het veld voor Erik Hovius. In de 78e minuut kwam dan toch de bevrijdende 3-0 op het scorebord. Ditmaal was Van Den Beuken niet de afmaker, maar de assistgever. Een perfect aangesneden corner kon door Dennis Speelman goed worden binnen geknikt waardoor Speelman de wedstrijd definitief in het slot gooide. Na de 3-0 mocht de moegestreden en wederom ijzersterk spelende Jens Deden het veld verlaten. Voor hem kwam

Stephan de Rijke in het veld. Na de 3-0 was er even een moment van verslapping bij de thuisploeg. TONEGO kon vanuit de omschakeling zo het hele veld over lopen en de bal bij de rechterspits Han Tuinhof krijgen. Hij ging simpel binnendoor bij Stan Alleman en schoot de bal vervolgens met een prachtige krul in het kruis achter de kansloze doelman Gerrit Berger, 3-1. De laatste 10 minuten probeerden de gasten wel iets meer druk naar voren te krijgen, echter leidde dit nauwelijks tot gevaar. Oudehaske kwam er nog wel een aantal keer dreigend uit, echter was Oudehaske onnauwkeurig en slordig in de eindfase van de aanval waardoor deze kansen tot niks uitliepen. Na 90 minuten besloot de goed leidende Van Tuinen om een einde aan de wedstrijd te breien.

Voor Oudehaske was het een verdiende 3-1 overwinning waarbij het met name in de eerste helft overtuigend speelde en TONEGO geen enkele mogelijkheid gaf om in de wedstrijd te komen. Het jonge elftal van Koos van der Galien (gemiddeld 22 jaar vandaag) liet zien dat het een gelouterde en geroutineerde ploeg als TONEGO kapot kan spelen en zo overtuigend naar de winst kan voetballen. Voor volgende week staat er een uitwedstrijd op het programma. Ditmaal mogen de Oranjehemden het opnemen tegen SVM uit Marknesse. Voor Koos van der Galien betekend dit een weerzien met de club waarvan hij hoofdtrainer was voordat hij bij Oudehaske kwam. Graag nodigen wij een ieder uit om de wedstrijd in Marknesse te aanschouwen en Oudehaske te supporteren naar de eerste uitoverwinning van het seizoen. Om 14.30 uur wordt er onder leiding van scheidsrechter Wenting afgetrapt op Sportpark ‘De Punt’.