Oeverzwaluwen 1

3e klasse A

9 oktober 2021 14:30

A. Bijker

Oudehaske – Na de nederlaag van afgelopen speelronde waarbij Oudehaske rood kleurde en met 9 man eindigde was vandaag de mogelijkheid om het één en ander weer recht te zetten. Tegenstander van vandaag was Oeverzwaluwen uit Koudum. Een tegenstander waar Oudehaske de afgelopen seizoenen in thuiswedstrijden geregeld een goed resultaat wist te behalen. Er is inmiddels een heuse blessure- en schorsing golf bij Oudehaske, waardoor Oudehaske naast de inmiddels bekende geblesseerden vandaag ook Sebastiaan de Leeuw en Joran Overwijk moest missen vanwege een schorsing. Ook was Jordy Mulder niet ongeschonden uit de strijd gekomen waardoor hij plaats nam op de bank. Dit betekende voor Stephan de Rijke, Jelte Biljam en Bowe Muurling dat zij vandaag ook weer mochten starten bij de eerste elf.

Nadat pupil van de week Fernan Funcke met een mooie actie de bal uiteindelijk in het net kreeg mocht Oeverzwaluwen om 14.30 uur de bal aan het rollen brengen. Oeverzwaluwen trachtte door hoog druk te zetten Oudehaske het voetballen onmogelijk te kunnen maken. Echter kon Oudehaske hier geregeld goed onderuit voetballen en vanaf daar met een lange bal voor de voorwaartsen in stelling brengen. In de 17e minuut dacht Oudehaske op 1-0 te komen toen Syb van den Beuken Dennis Speelman met een splijtende steekpass alleen voor de ‘Sweltsjes’ doelman zette. Speelman wist de bal vervolgens goed langs de doelman te schieten. Echter was het de grensrechter die de vlag omhoog hees waardoor scheidsrechter Bijker niks anders kon doen dan het doelpunt afkeuren. In de 18e minuut was het vervolgens wederom Speelman die een gigantische mogelijkheid kreeg toen aanvoerder Wilmer Hazenberg met een fantastische lange bal Speelman wederom op 1 op 1 zette. Echter sloeg de twijfel toe en wachtte hij te lang met het maken van een beslissing, waardoor hij deze kans jammerlijk hoog over het doel heen werkte. In de 27e minuut kwam de 1-0 dan alsnog op het scorebord toen er een identieke situatie was als in de 17e minuut. Nadat Stephan de Rijke goed naar binnen sneed legde hij de bal af bij Syb van den Beuken. Wederom was het Van Den Beuken die Speelman met een prachtige steekpass alleen voor de keeper zette. Ook ditmaal faalde Speelman niet waardoor de spits (die vorige week overigens zijn 25e competitiegoal voor Oudehaske 1 maakte) Oudehaske op een verdiende 1-0 voorsprong zette. Kon Oeverzwaluwen hier dan niets tegenover zetten? De behendige nummer 7 van de tegenstander wist wel geregeld naar binnen te komen en probeerde dat met zijn linkerbeen doelman Berger te passeren van een grote afstand. Echter waren deze pogingen niet gevaarlijk en leidde dit zelden tot echt gevaar. Anderzijds probeerde Oeverzwaluwen met de lange bal de bal achter de Hosker defensie te leggen. Deze pogingen werden echter keer op keer onschadelijk gemaakt door het centrale duo. Zo ging Oudehaske uiteindelijk rusten met een verdiende 1-0 voorsprong, terwijl die voorsprong misschien zelfs wel wat ruimer kon zijn.

De tweede helft begon Oudehaske gezapig. De ballen werden gemakkelijk ingeleverd, de duels werden niet meer aangegaan of gewonnen en Oudehaske kon moeilijk onder de druk van de tegenstander uitkomen. Dit leidde al tot enige dreiging zonder dat het echte uitgespeeld kansen opleverde. In de 55e minuut kwam Oudehaske goed weg toen Stephan de Rijke de bal op de hand kreeg en de bal vervolgens achter ging voor een corner in plaats van op de stip. Uit diezelfde corner kreeg Oeverzwaluwen echter alsnog een strafschop toen de bal via de kluts ongelukkig op de arm van Jens Deden kwam. Hierdoor kon scheidsrechter Bijker niks anders dan de bal op de stip leggen. Steffan Haytema wist wel raad met dit buitenkansje en schoot Oeverzwaluwen weer langszij. Vervolgens bleef de druk vanuit Oeverzwaluwen, maar kon Oudehaske er wel weer steeds beter onderuit voetballen zonder dat het zelf ook echt gevaarlijk werd. In de 65e minuut kwam Jordy Mulder in het veld voor de moegestreden Stephan de Rijke. Het was diezelfde Mulder die aan de basis stond van de 2-1 voor Oudehaske in de 78e minuut. Met een goeie opening richting de linkerkant stuurde hij Stan Alleman weg, die met een harde voorzet de bal achter de tweede paal bij Erik Hovius kreeg. Hovius wist de bal vanaf de achterlijn in 1 keer voor te zetten waardoor de bal pardoes op het hoofd van wederom Dennis Speelman kwam, waardoor hij de bal eenvoudig achter doelman kon koppen, 2-1! Bij Oeverzwaluwen claimde men nog wel dat de bal over de achterlijn

was. Om dit zelf te constateren verwijs ik u naar de ‘VV Oudehaske Socials’ waar het beeldmateriaal te vinden is. De laatste 10 minuten probeerde Oeverzwaluwen met de moed der wanhoop om een gelijkmaker te forceren. Dit zorgde ervoor dat Oudehaske flink naar achteren werd geduwd en dat er genoeg dreiging voor de goal was. Echter werd deze door de Oudehaske verdediging goed onschadelijk gemaakt. Oudehaske zelf probeerde er voornamelijk nog via de omschakeling snel uit te komen en had hier nog bijna succes mee toen Erwin Holtrop Erik Hovius uit een vrije bal wist te bereiken. Echter had Hovius hierbij het vizier niet meer op scherp staan waardoor deze mogelijkheid niet werd omgezet tot de bevrijdende 3-1. Na iets meer dan 90 minuten floot de arbiter voor het einde van de wedstrijd en boekte Oudehaske zo haar eerste overwinning van het seizoen. Een zwaarbevochten, maar terecht overwinning.

Voor aanstaande zaterdag staat er wederom een wedstrijd op het programma tegen een titelkandidaat, ditmaal Workum. Dat Workum zichzelf als titelkandidaat ziet bevestigen zij deze week ook in de Leeuwarden krant. Hierin geeft het aan te azen op promotie. ‘We halen het steeds net niet. Dan moet het dit seizoen maar gebeuren.’ Aan Oudehaske de taak om aankomende zaterdag Workum het vuur aan de schenen te leggen. Deze wedstrijd begint niet op het gebruikelijk tijdstip van 14.30 uur, maar om 15.00uur. Dan zal er onder leiding van scheidsrechter Van Dijk worden afgetrapt in Workum.