Heerenveense Boys 1

3e klasse A

27 november 2021 14:30

M. Ypma

Oudehaske – Na het gelijkspel van afgelopen weekend in de derby tegen DWP stond er vandaag wederom een derby op het programma. Vandaag kwam het ‘grote’ Heerenveense Boys bij Oudehaske op bezoek. HVB is één van de beter voetballende teams in 3A en wil graag de stap maken richting de 2e Klasse. Echter draaien zij vooralsnog een wisselvalig seizoen en zijn ze terug te vinden in de grote middenmoot. Voor het jonge Oudehaske weer een mooie kans om zichzelf te laten zien na de uitstekende wedstrijd van afgelopen week bij DWP, waar het onfortuinlijk geen overwinning mee naar huis nam. Vanwege het goede spel van afgelopen week besloot trainer Koos van der Galien om hetzelfde elftal het veld in te sturen als afgelopen week. Dit betekende dat Jaap Faber, Wilmer Hazenberg, Sebastiaan de Leeuw en Steffan Hamhuis plaats namen de technische staf. Voor Hamhuis betekende het zijn rentree nadat hij in het eerste competitieduel met SDS een ongelukkige blessure opliep en daardoor uit de running was.

Om klokslag 14.30 uur bracht HVB de bal aan het rollen. Oudehaske werd door de gasten direct onder druk gezet en binnen een paar minuten was er al een eerste mogelijkheid voorde gasten. Echter werd hier onzorgvuldig mee omgegaan waardoor deze mogelijkheid op niks uit liep. Oudehaske werd achteruit gedrongen en moest hierbij het eerste kwartier voornamelijk overleven. De Boys zordgen ervoor dat spelverdeler Tiemen Pen de bal steeds van rechts naar links kon verplaatsen waardoor Oudehaske op de zijkanten veelal één op één kwam te staan met de snelle flankspelers. Na 14 minuten kwam HVB op een 0-1 voorsprong. Het is rechtsback Jelte Biljam die met een te korte terugspeelbal doelman Gerrit Berger in de problemen bracht. Op een ruime 25 meter van de goals probeert Berger de bal met een uiterste sliding weg te werken, maar via zijn hand glijd de bal echter recht in de voeten van Mart Stoffels. De scheidsrechter besloot niet te fluiten voor de handsbal van Berger en voordeel tegen geven. Hierdoor kon Stoffels de bal van grote afstand in het lege doel lepelen en zo Oudehaske op een 0-1 achterstand zetten. Na de 0-1 viel bijna direct de 0-2. Centraal achterin werd de bal onderschept door aanvallende middenvelder Jesper Hiemstra die alleen op doelman Berger af ging. Alleen voor de keeper schoot hij de bal echter naast de goal waardoor Oudehaske opgelucht adem kon halen. Na een kwartier komt Oudehaske beter in de wedstrijd en gooit het de schroom wat meer van zich af. Het initiatief blijft bij de uitploeg, echter kunnen zij het spel niet meer goed verplaatsen en komen zij niet verder dan 20 meter van de goal. HVB probeert het een paar keer van afstand, maar deze pogingen gaan echter naast het doel of Gerrit Berger staat op de juiste plek om de bal uit het doel te houden. Oudehaske loert op de omschakeling en in de 21e minuut leidt dit ook bijna tot de gelijkmaker. Syb van den Beuken stuurt Erik Hovius weg en hij kon vanaf de zijkant op doelman Bas Doosje afkomen. Schuin voor de keeper wist Hovius de bal echter niet in het doel te krijgen waardoor deze kans verloren ging. Enkele minuten later kwam Jens Deden vanaf het middenveld goed door richting het strafschop gebied van de tegenstander. Vlak voor het strafschopgebied werd Deden onreglementair gestopt en krijgt Oudehaske op een kleine 20 meter van de goal een vrije trap toegekend. Joran Overwijk en Erwin Holtrop gingen samen achter de bal staan. Na goed overleg besloot Holtrop de bal te nemen en hij schoot de bal strak en laag in de hoek van de keeper en liet hiermee doelman Doosje kansloos, 1-1! Oudehaske blijft na de gelijkmaker gecontroleerd en geconcentreerd spelen en blijft loeren op de foutjes van achteruit bij de tegenstander. HVB werd er steeds minder gerust op en wist steeds minder te creëren. In de 37e minuut kreeg Jelte Biljam de gele kaart gepresenteerd (in een verder zeer sportieve wedstrijd) van scheidsrechter Ypma wanneer hij in een uiterste poging de bal te raken te laat is en de tegenstander hierdoor hard raakte. Verder bleef het spelbeeld ongewijzigd en floot de scheidsrechter na exact 45 minuten voor het rustsignaal.

Tijdens de rust is het duidelijk HVB trainer Klaas de Jong niet tevreden was met zijn ploeg en vanuit de Oudehaske kleedkamer was dit ook duidelijk te horen. HVB wisselt dan ook één keer. Het is Jesse Braaksma (oud Oudehaske speler) die na een lastige eerste helft tegen Stan Alleman het veld moet ruimen voor Joost Herder. Ook Oudehaske besluit 1 wissel toe te passen. Erik Hovius verlaat het veld voor Sebastiaan de Leeuw die met zijn routine voor iets meer rust moest zorgen aan de bal voorin.

Na rust veranderd het spelbeeld vanaf het fluitsignaal. In de 46e minuut leidt dit dan ook direct al tot een achterstand voor de Oranjehemden. HVB weet in de as de ruimte te vinden en Oudehaske weg te lokken uit het centrum. Vervolgens is het Jesper Hiemstra die Sander van der Werff alleen voor doelman Berger zet. Alleen voor de doelman weet Van der Werff de bal via Berger het doel in te schieten waardoor Oudehaske een dramatische start van de tweede helft heeft. Vervolgens blijven de gasten nu de overhand houden en enkele mogelijkheden creëren, dit zonder resultaat. Na een kleine 60 minuten besluit Oudehaske trainer Van der Galien zijn tweede wissel toe te passen. Het is Bowe Muurling die het veld verlaat voor Steffan Hamhuis die zijn rentree maakt bij het vlaggenschip. Dit betekent dat Erwin Holtrop op het middenveld komt te spelen en Hamhuis op zijn favoriete positie links centraal achterin komt te spelen. In deze fase komt Oudehaske ook weer beter in de wedstrijd en weet het ook door meer druk te zetten op de tegenstander enigszins het initiatief te pakken. De leidt ook tot 2 grote mogelijkheden voor Oudehaske om de gelijkmaker te maken. Eerst wordt Joran Overwijk in de 63e minuut weggestuurd en komt hij vanaf de zijkant alleen op de HVB doelman af. Zijn harde lage schot wordt echter goed gekeerd door de doelman. Enkele minuten later krijgt Oudehaske een hoekschop die door diezelfde Overwijk goed voor de goal wordt gebracht. De bal komt bij de eerste paal op het hoofd van Erwin Holtrop terecht die hem hard richting doel kopt. Op de lijn wordt deze bal echter knap gepareerd door doelman Doosje. De rebound komt vervolgens bij Deden uit die zijn bal geblokt ziet worden. Via de flipperkast komt de bal vervolgens weer bij Holtrop terecht die de bal binnen het vijfmetergebied jammerlijk naast schiet. In de 68e minuut valt uiteindelijk de 1-3. Het is wederom Jesper Hiemstra die vanuit het middenveld goed doorkomt en de bal wederom uitstekend op Sander van der Werff geeft. Alleen voor Berger weet hij de bal ook ditmaal goed langs de Oudehaske goalie te schieten en hierdoor lijkt de wedstrijd definitief beslist. Oudehaske lijkt door de 1-3 enigszins geknakt en vanaf dat moment is het HVB wat het spel in zijn geheel dicteert. Het middenveld met power, voetballend vermogen en de diepgang die zij hebben leggen ze Oudehaske haar wil om en Oudehaske kan vanaf dat moment alleen nog maar tegenhouden en de schade proberen te beperken. In deze minuten krijgt Oudehaske ook nog op 2 gevaarlijke plekken een vrije trap tegen. Echter weten zowel Tiemen Pen (paal) en Dion Toering (rakelings naast) het net hierbij niet te vinden. Na 75 minuten komt ook de 1-4 nog op het scorebord. Aan de rechterkant komt HVB goed door en weet het met een strakke voorzet de bal op de rand van het strafschopgebied te krijgen. De inlopende Hiemstra weet de bal hierbij hard en zuiver te raken en de bal in de rechterhoek te schieten en doelman Berger kansloos te laten. Na de 1-4 komt het 3e wisselmoment aan de kant van Oudehaske. Jordy Mulder mag het veld verlaten en voor hem komt Wilmer Hazenberg in de ploeg. Bij Oudehaske sluipt de vermoeidheid inmiddels bij alle spelers naar binnen en het komt hierdoor zelf amper meer aan voetballen toe. In de 83e minuut wordt de moegestreden Jens Deden daarom ook gewisseld voor Jaap Faber. Dit betekend dat Faber naar de rechtsbuiten positie gaat en Sebastiaan de Leeuw op het middenveld komt te spelen voor het restant van de wedstrijd. Ondertussen blijft de tegenstander hoog druk zetten en komt in de slotminuut ook nog de 1-5 op het scorebord te staan. HVB komt aan de linkerkant door en geeft een strakke voorzet. Het is invaller Mats Adema die voor Stan Alleman weet te komen en met een knappe voetbeweging de bal door de benen van de ongelukkig Berger weet spelen. Kort hierna fluit arbiter Ypma voor het einde van de wedstrijd.

Na een goede eerste helft waarbij Oudehaske prima weerstand bood en zelfs kleine speldenprikjes kon uitdelen wist het de Boys in de tweede helft niet bij te houden waardoor er een 1-5 eindstand op het scorebord kwam. Het is nu zaak voor Oudehaske om de komende periode weer wat punten te pakken. Dan staan er een aantal wedstrijden op het programma tegen rechtstreekse concurrenten indien het kabinet het toelaat. Voor a.s. zaterdag is inmiddels bekend geworden dat de KNVB alle A-categorie wedstrijden eruit heeft gegooid. Hierdoor speelt Oudehaske a.s. zaterdag een oefenwedstrijd tegen SVN ’69 uit Nijeveen in plaats van de competitie wedstrijd tegen Heeg. Deze oefenwedstrijd wordt gespeeld op Sportpark P. Bultsma en zal om 14.00 uur aanvangen. Wat de komende tijd verder gaat gebeuren met betrekking tot het spelen van competitiewedstrijden, daarin komt de KNVB later in deze week terug zodra het Tweede Kamer debat hierover achter de rug is.