't Heechhiem 7
8734GS
EASTEREIN
tel. 0515-331700

Easterein – De oefenwedstrijden en de bekercampagne zitten er inmiddels weer op. Dit betekende dat Oudehaske afgelopen zaterdag weer mocht starten aan de seizoenouverture. Tegenstander van vandaag was SDS uit Easterein. De wedstrijd werd gespeeld in Easterein en hier is SDS een ware angstgegner voor Oudehaske. Zo werd hier vorig seizoen in het korte coronaseizoen nog met ruime cijfers (3-0) verloren. In het seizoen 2017/2018 werd voor het laatst een punt meegenomen en in 1990/1991 werd hier voor het laatst gewonnen. Een lastige openingswedstrijd voor de Oranjehemden.

Ondanks het prille seizoen heeft Oudehaske al met een aantal blessuregevallen te maken. Hierdoor ontbraken o.a. Gerard Hooisma en Rick Mulder op het wedstrijdformulier. Daartegenover stond wel weer de terugkeer van de geschorste Jens Deden. Hij nam de positie van Dennis Speelman in, die niet okselfris was en alleen in geval van nood minuten zou gaan maken. Om 14.30 uur floot de jonge (goed leidende) scheidsrechter Krijgsheld voor het begin van de wedstrijd en mocht Oudehaske de bal aan het rollen brengen. Zoals verwacht was het SDS die het initiatief bij Oudehaske liet en door gericht druk te zetten op de backs Oudehaske het voetballen onmogelijk te maken. In balbezit van SDS probeerden zij al snel de voorwaartsen te bereiken door veelal de lange bal te hanteren en de snelle vleugelaanvallers te bereiken. Het was hierbij Oudehaske die het meeste balbezit had, terwijl de grootste dreiging wel bij de thuisploeg vandaan kwam. De dreiging hierbij kwam echter wel voornamelijk uit standaard situaties. Uit één van de corners kwam daarbij ook de 1-0 op het scorebord. Na een strakke corner van Peter Hoogwerf was het Remco Hylkema die de verdediging van Oudehaske fysiek aftroefde en hierdoor de bal hard binnen gleed. Vervolgens kon Oudehaske steeds beter onder het fysieke geweld van SDS uit voetballen, zonder dat het tot grote mogelijkheden leidde. De grootste mogelijkheid kwam in de 44e minuut, toen Syb van den Beuken en Sebastiaan de Leeuw samen langs een aantal tegenstanders snelde en dat de eerstgenoemde Jens Deden 1 op 1 zette met doelman. Hierbij schoot Deden jammerlijk naast, waardoor er werd gerust met een 1-0 ruststand. Dit had echter nog bijna anders kunnen zijn toen SDS er een minuut voor rust nog goed uit kwam en alleen op doelman Gerrit Berger afkwam. Echter door adequaat uitkomen van Berger werd het gevaar onschadelijk gemaakt. Vanuit de thuisploeg werd er nog wel een handsbal geclaimd, echter besloot de arbiter gedecideerd om hier niet voor te fluiten. De eerste helft bood voor Oudehaske zo voldoende perspectief de rollen in het tweede bedrijf om te draaien.

Oudehaske begon de tweede helft ongewijzigd en vanaf het eerste minuut was het Oudehaske die een lichtelijk overwicht had, zonder dat er direct wat werd gecreëerd. In de 52e minuut had Oudehaske echter wel een tegenvaller, toen Sebastiaan de Leeuw zich vanwege liesklachten moest laten vervangen. Hij werd vervangen door Dennis Speelman. Hierdoor kwam Syb van den Beuken weer op zijn favoriete ‘10’ positie en kwam Jens Deden op de rechtsbuiten terecht. Oudehaske bleef proberen om er voetballend doorheen te komen, terwijl SDS bleef loeren op de lange bal om zo de wedstrijd met een scherpe counter te beslissen. Rond de 70e minuut kwam daar plotseling dé kans voor Oudehaske op de gelijkmaker toen Jordy Mulder Syb van den Beuken met een fantastische steekbal 1 op 1 zette met de doelman. Echter was het de doelman van SDS die als winnaar uit de strijd kwam en een gelijkmaker voorkwam. Kort daaropvolgend was er een moment aan de andere kant van het veld waar SDS een penalty claimde toen aanvoerder Steffan Hamhuis één van de voorwaartsen in een één op één duel aftroefde waarna de aanvaller te gemakkelijk naar de grond ging. Ook dit werd weer door de scheidsrechter weggewuifd. In het laatste kwartier probeerde Oudehaske nog om de gelijkmaker te forceren. Hierbij bracht Oudehaske ook 2 verse wissels in. Zo kwam Stephan de Rijke in het veld voor de moegestreden Jordy Mulder en kwam Erik Hovius in het veld voor Jelte Biljam. Ondertussen was het SDS die de wedstrijd op slot probeerde te gooien en zich ook verbaal veelal liet horen. Hierbij was het vooral nummer 11 Pieter Sijtsma die meerdere malen op een vervelende manier zat te etteren richting een ieder van Oudehaske en richting de arbiter. Uiteindelijk kreeg Oudehaske in extremis loon naar werken. Het was de wederom goed invallende Erik Hovius die met een sublieme voorzet de compleet vrijstaande Syb van den Beuken wist te

bereiken die de bal met een simpele volley achter de doelman wist te krijgen, waardoor Oudehaske in 94e minuut de 1-1 op het scorebord bracht! Kort hierna volgde het eindsignaal, waardoor beide ploegen hun eerste punt van het seizoen hadden behaald.

Over de hele linie gezien was een gelijkspel het enige terechte resultaat. SDS die de eerste helft wat meer mogelijkheden had, zonder uitgespeelde kansen te creëren. In de 2e helft was het Oudehaske die de klok sloeg en uiteindelijk werd beloond voor het prima spel. Voor SDS zullen de druiven zuur zijn omdat zij pas in blessuretijd de gelijkmaker om de oren kregen. Anderzijds is het zo dat SDS er wel compleet doorheen zat en dat wanneer de wedstrijd nog langer had geduurd Oudehaske wellicht de overwinning over de streep had kunnen trekken. Al met al is het voor Oudehaske een goede seizoenstart, daar Oudehaske het altijd zwaar heeft in en tegen SDS. Voor volgende week staat dé titelkandidaat van het seizoen op het programma, namelijk SWZ uit Sneek. Zij hebben veel versterkingen gehad vanuit de (inmiddels opgeheven) zondagtak, waardoor zij een complete selectie hebben die altijd op hoger niveau heeft gespeeld. Zij wonnen de eerste wedstrijd dan ook overtuigend met 5-0 van Willemsoord. Aan Oudehaske de taak om deze Sneker trein in het begin van het seizoen al een halt toe te roepen. Deze wedstrijd zal volgende week zaterdag om 14.30 uur gespeeld worden op Sportpark P. Bultsma.