Tonego 1

3e klasse A

28 september 2019 14:30

Schuurman, M.

Na de oorwassing van afgelopen week bij onze buren uit Sintjohannesga mocht Oudehaske vandaag de eerste thuiswedstrijd van het seizoen deze wedstrijd van zich af spelen. Tegenstander van vandaag was Tot Ons Nut En Genoegen Opgericht, in de volksmond ook wel Tonego genoemd. Deze ploeg beleefde vorige week ook een valse start in de Derde Klasse door in eigen huis met 3-4 te onder te gaan tegen CVVO. Tonego is afgelopen seizoen na Nacompetitie uit de 2e Klasse gedegradeerd en Oudehaske kon haar borst dus nat maken tegen een ploeg die ook wat goed heeft te maken na afgelopen week. Gelukkig was het laatste niet zo heel moeilijk met de huidige weersomstandigheden.
Bij Oudehaske waren er meerdere mutaties in de basiself terug te vinden. Anne Jan Boersma kreeg vandaag de voorkeur als rechtsback, Erwin Holtrop mocht centraal op het middenveld spelen en Eelco de Groot mocht als linksvoor de rechterkant van Tonego haar hielen laten zien. De grootste verassing in de basiself was echter dat Oudehaske afgelopen week in staat is geweest om een internationale transfer te realiseren. Gerard Hooisma is namelijk in Udine gescout en na intensieve onderhandelingen heeft het Technisch Hart van de club Hooisma weten vast te leggen. Zoals het bij een grote transfer hoort, kon het natuurlijk niet zo zijn dat hij niet vanaf het beginsignaal zou starten. Gerard Hooisma mocht daardoor plaats nemen op de rechtervleugel.
Om 14.30 mocht de uitploeg de bal aan het rollen brengen. De beginfase van de wedstrijd was voor beide ploegen aftasten, her en der werden er wat speldenprikjes uitgedeeld. Gerard Hooisma was een aantal keer dreigend aan de rechterkant en ook de uitploeg had bij tijd en wijle dreiging. Beide ploegen gaven elkaar de ruimte om te voetballen waardoor er zich steeds meer een boeiend schouwspel liet ontstaan. In de 31e minuut sneed Tonego goed door de as van het veld en kon het met goed combinatiespel in de 16 komen waarbij de goed doorgelopen nummer 8 van Tonego de bal knap tegendraads in het zijnet schoot en doelman Hendrik Meester kansloos liet, 0-1. Hierop volgend was Oudehaske het even helemaal kwijt en binnen een minuut kon Tonego nog een keer toeslaan. Een foutieve inspeelpass vanuit de defensie kon op het middenveld worden onderschept en via de flanken worden voorgegeven. Deze strakke voorzet kwam tegen het scheenbeen van Robbert Bouma waardoor de bal onfortuinlijk in het eigen doel belande, 0-2.  Nu was het tijd voor Oudehaske om de rug te rechten. Des te meer omdat het voetballend gezien absoluut niet de mindere was van haar tegenstander en er tot de 0-0 ook niks aan de hand was. In de 40e minuut kreeg Oudehaske eerst echter nog een tegenslag te verwerken toen Dennis Speelman het veld geblesseerd moest verlaten nadat hij eerder in de wedstrijd hard op een plek werd geraakt waar je als man liever niet wordt geraakt. Voor hem kwam Rick Mulder in de plaats. Bij zijn eerste balcontact liet Mulder direct 3 tegenstanders zijn hielen zien en kwam dreigend op het doel af. Hierbij werd de bal afgelegd op Gerard Hooisma, maar zijn inzet was niet hard genoeg om de bal in het doel te schuiven. Kort hierna floot scheidsrechter Schuurman voor het rustsignaal.
In de rust bleek dat doelman Hendrik Meester niet verder kon vanwege een blessure aan zijn hand en voor hem kwam reservekeeper Sven Bultsma in het veld (die dit overigens verdienstelijk deed). Na 5 minuten in de tweede helft stond de wedstrijd compleet op zijn kop. Na een fel duel tussen de nummer 9 van Tonego en Gerard Hooisma floot de scheidsrechter niet voor een overtreding, maar gaf de ingooi aan de Oranjehemden. Vervolgens was de nummer 9 van Tonego zijn frustratie en emotie niet de baas en mocht hij vanwege commentaar op de leiding het veld met een directe rode kaart verlaten. Kort hierop volgend snelde Eelco de Groot zijn direct tegenstander voorbij een met een goede lage voorzet bracht hij Rick Mulder in stelling die de bal bij de eerste paal koelbloedig achter de doelman werkte, 1-2! Met een man meer ging Oudehaske op zoek naar de gelijkmaker en liet Tonego zich meer terugdringen. In de 61e minuut kreeg Oudehaske loon naar werken. Een afgemeten corner van wederom Eelco de Groot kwam op het hoofd terecht van Robbert Bouma die de bal in de verre hoek over de doelman heen kopte en de gelijkmaker op het scorebord bracht. Vanaf dat moment ging Oudehaske doordrukken en op zoek naar de voorsprong. Echter bleef het wel oppassen voor de defensie en kwam de tegenstander er ook een paar keer dreigend uit. Een kwartier voor tijd kreeg Anne Jan Boersma veel ruimte op de rechterkant om op te stomen en gaf met een goede steekbal de bal perfect mee op Gerard Hooisma. Op dat moment kwam Rick Mulder vrij in het zestienmeter gebied en kon Hooisma de bal op Mulder geven die de bal vakkundig achter de doelman schoot om zo Oudehaske voor het eerst dit seizoen op voorsprong te schieten, 3-2! Kort na de voorsprong werd Gerard Hooisma gewisseld voor Nick Vellinga. Na de 3-2 was het Tonego wat weer ging aandringen en steeds dreigender en dreigender werd. Onder leiding van Wilmer Hazenberg en Robbert Bouma werd het meeste gevaar echter goed geneutraliseerd. In de 79e minuut kwam Oudehaske echter wel goed weg toen diezelfde Wilmer Hazenberg één van de voorwaartsen onderste boven liep binnen het strafschopgebied. Gelukkig voor een ieder met een oranjezwart gekleurde bril op zag de arbiter hier geen overtreding en kon er worden doorgespeeld. In de 80e minuut kreeg Erwin Holtrop last van zijn Joustermerke griepje en kreeg kramp in beide kuiten. Echter was er al 3 keer gewisseld dus moest hij blijven staan. Hierdoor mocht Holtrop naar zijn favoriete positie als rechtsbuiten en kwam Nick Vellinga Bowe Muurling versterken in de as. De laatste minuten was het voor Oudehaske vooral tegenhouden maar echt grote uitgespeelde kansen kwamen er niet meer voor de gasten. Hierdoor floot scheidsrechter Schuurman maar 90 minuten af en konden de eerste punten van het seizoen worden bijgeschreven.
Na de mindere uitslagen in zowel de beker als in de eerste competitiewedstrijd geeft dit de mannen van Koos van der Galiën zeker een positieve boost om de komende tijd de tegenstanders het vuur aan de schenen te leggen. De eerst volgende tegenstander is zaterdag 5 oktober om 14.30 uur. Dan is Oudehaske namelijk te gast op Sportpark De Sanddobbe in Koudum. Hier is Oeverzwaluwen de tegenstander. Oeverzwaluwen is een tegenstander die het seizoen met 2 nederlagen is begonnen en dus ook zeker getergd aan de start zal verschijnen. Aan Oudehaske de taak om ervoor te zorgen dat dit weer op de juiste manier wordt bestreden en de punten mee naar huis te nemen.