3 - 1

Waterpoort Boys 1

3e klasse/4e klasse 3e/4e klasse

1 juni 2019 14:30

Zaterdag 1 juni is een datum die een ieder met een Oranjezwart hart al een aantal weken in zijn of haar agenda heeft omcirkelt. Op deze dag kon JO-19 namelijk geschiedenis schrijven door als eerste junioren team ooit de Noordelijke Districtsbeker te winnen en had het vlaggenschip de 1e herkansingsronde om handhaving in de 3e Klasse te bewerkstelligen. Tegenstander van vandaag is een oude bekende van Oudehaske, namelijk Waterpoort Boys uit Sneek. Dit team acteerde vorig jaar nog in dezelfde competitie als Oudehaske en heeft de ambitie om snel weer terug te keren op dat niveau. Met een aantal prima wedstrijden voorafgaand aan de start van de nacompetitie en een inmiddels bijna fitte selectie was het vertrouwen bij Oudehaske echter groot om dit te voorkomen.

WPB heeft sinds dit seizoen ook een speler die zijn roots in Oudehaske heeft liggen, namelijk Jesse Frohlich. Oudehaske kon voor het eerst sinds tijden weer eens beschikken over Jordy Mulder die samen met Wilmer Hazenberg het hart van de defensie vormde. Nadat de vele toeschouwers allemaal een plek op het sportpark konden vinden, kon het arbitraal trio onder leiding van arbiter A. Vellinga om klokslag 14.30 uur de wedstrijd laten beginnen waarbij Dennis Speelman de bal aan het rollen bracht.

Vanaf de eerste minuut was al duidelijk dat de gasten niet voor een gezellig zomeravond potje kwamen, maar vol voor de winst gingen. De gasten wonnen de meeste duels met overtuiging waardoor zij met de voorwaartsen Minks en Frohlich voortdurend dreigend waren. Ondanks het veldoverwicht waren er in de beginfase geen levensgrote kansen voor de Snekers. Na een minuut of 10 kwam Oudehaske voor het eerst serieus aan voetballen toe en belande een voorzet op Kevin Dijkstra zijn hoofd, echter belande deze bal naast het doel. Vervolgens was het WPB wat de klok sloeg en werd Oudehaske verder en verder teruggedrongen. Een aantal mogelijkheden werden door doelman Hendrik Meester vakkundig uit het doel gehouden. Nog voor het halfuur moesten beide teams noodgedwongen al een wissel toepassen. Aan Oudehaske kant moest Rick Mulder de strijd staken en voor hem kwam Ralf Hofma in het veld. Aan de Sneker kant werd Richard Hamstra geblesseerd vervangen door Marcel Hempenius. Na 32 minuten kwam WPB door op de rechterkant en kon een van de voorwaartsen worden weggestoken. Een afgemeten voorzet kwam bij topschutter Robert Minks uit die de bal links in het net schoot waardoor WPB op een verdiende 0-1 voorsprong kwam. WPB hield vervolgens het overwicht, maar grote kansen werden er niet meer gecreëerd waardoor Oudehaske met een 0-1 achterstand ging rusten. Hier hadden de Oranjehemden niets te klagen, maar de achterstand was niet onoverkomelijk zodat in de tweede helft nog het een en ander recht kon worden gezet.

In de tweede helft kwam een feller Oudehaske uit de kleedkamer. In eerste instantie lag het initiatief nog bij WPB, maar kon Oudehaske meer in de duels komen en zich voetballend steeds meer meten met de tegenstander. In de 50e minuut kwam Oudehaske nog goed weg toen balverlies op het middenveld niet werd afgestraft omdat de eindpass kon worden onderschept door Jordy Mulder. Dit was voor Oudehaske het teken om de tegenstander bij de strot te grijpen en ze niet meer los te laten. In de 60e minuut werd de moegestreden Jordy Mulder vervangen voor Gerard Hooisma en werden er enkele omzettingen gedaan waardoor Erwin Holtrop centraal achterin kwam te spelen en Ralf Hofma vanaf het middenveld mocht spelen. In de 62e minuut kwamen Gerard Hooisma en Eelco de Groot op de linkerkant goed door waarbij de voorzet van laatstgenoemde panklaar voor Robbert Bouma in het vijfmetergebied werd gelegd. Echter besloot Robbert de spanning nog een beetje in de wedstrijd te houden door de bal over het doel te schieten. In de 64e minuut kwam de gelijkmaker alsnog op het scorebord. Oudehaske kwam wederom door aan de linkerkant en de voorzet kwam in het zestienmeter gebied via een scrimmage bij wie anders dan de 'koning van de kluts' Kevin Dijkstra terecht die de bal beheerst achter doelman Rijpkema schoot. Vervolgens werd de wedstrijd wat opener en bleef Oudehaske het overwicht houden. Hierdoor ontstond meer en meer een echt voetbalgevecht, hetgeen dat ook resulteerde in een aantal kaarten. Voor Oudehaske kregen Eelco de Groot, Robbert Bouma om verschillende redenen geel en bij WPB werden ook 2 spelers op de bon geslingerd. In de 80e minuut kreeg Dennis Speelman nog een goede kans, maar kon de keeper met zijn chocoladebeen niet wist te verschalken, waardoor de gelijke score nog steeds op het scorebord bleef. In de 86e minuut kreeg Oudehaske dan toch loon naar werken. Oudehaske kwam vanuit de omschakeling goed door waarbij de bal in de zestien terecht kwam bij Emiel IJsseldijk die de bal in de verre hoek achter de doelman wist te schieten en zo de 2-1 op het scorebord bracht! Voor Emiel betekende dit zijn eerste doelpunt van het seizoen en op wat voor moment! Vervolgens gingen de gasten met de moed der wanhoop opzoek naar de gelijkmaker. Om een gevaarlijke situatie te voorkomen moest Erwin Holtrop hierbij nog 1 keer aan de noodrem trekken wat hem dan ook een gele prent opleverde. Verder gaf de defensie geen krimp en bleef het fier overeind tegen het opportunistische WPB dat inmiddels de laatste man ook al naar de frontlinie had gestuurd. In de 9e(!) minuut van de extra tijd kreeg WPB nog 1 mogelijkheid om op de helft van Oudehaske een vrije trap voor het doel te slingeren. Ook kwam doelman Rijpkema hierbij mee naar voren. Deze vrije trap werd door Oudehaske weggewerkt waardoor Ralf Hofma 1 op 1 met tegenstander Andy de Vries op het lege goal kon afstormen. Nadat Ralf de tegenstander gepasseerd was kreeg hij de bal vanuit de hoek van het zestienmetergebied niet in het doel, maar belande zijn poging op de paal. Daar was Kevin Dijkstra er als de kippen bij om de bal in het lege doel te werken. Echter stond Kevin al voor Ralf waardoor deze goal vanwege buitenspel werd afgekeurd. Op het moment van schieten werd Ralf echter hard van achteren neergehaald waardoor de scheidsrechter de bal op de stip legde en Andy de Vries de rode kaart presenteerde. Vanaf de stip maakte Eelco de Groot geen fout en schoot hij feilloos de 3-1 binnen. Direct na het doelpunt floot de prima leidende arbiter af voor het einde van de wedstrijd. De eerste horde om handhaving in de Derde Klasse is daardoor genomen.

Na afloop van de wedstrijd kwam ook het nieuws binnen dat JO-19 haar bekerfinale ook met 2-1 had gewonnen. Hierdoor zijn zij het eerste(!) jeugdteam in de historie van Oudehaske die de Noordelijke Districtsbeker weet te winnen. Via deze weg ook gefeliciteerd met deze voortreffelijke prestatie vanuit de A-selectie!

Aankomende zaterdag 8 juni staat de beslissende nacompetitie wedstrijd op het programma. Deze wedstrijd zal FC Bidaard de tegenstander zijn. FC Birdaard eindigde als hoogste periodekampioen in 4B op de 4e plaats. Bij dit team zal topschutter Hidde Kingma vooral in de gaten moeten worden gehouden. Met zijn 17 doelpunten heeft hij een fors aandeel in de productie van Birdaard gehad dit seizoen. Deze wedstrijd zal op neutraal terrein worden gespeeld en wordt gespeeld op Sportcomplex Warga bij VV Warga en de aanvang is om 14.30 uur.

Vanuit Birdaard zullen er bussen richting Warga gaan en kan dus op veel steun rekenen. Daarom hoopt ook het vlaggenschip massale steun te kunnen rekenen van het Oudehaske publiek. Om dit mogelijk te maken is er vanuit Oudehaske ook een bus geregeld waardoor een ieder de mogelijkheid heeft om mee te gaan. Opgeven voor de bus kan via [email protected]. De vertrektijd zal rond 12.30 uur zijn en na afloop kunt u direct de aansluitende slotdag van de club aansluiten. Kortom, geen excuus om er niet bij te zijn en de heren naar nog een jaar Derde Klasse te supporteren!