DWP 1

3e klasse A

19 januari 2019 14:30

Woering, J.

Je hebt een aantal klassiekers die bij het grote publiek bekend zijn zoals, Ajax - Feyenoord, Fenerbache - Galatasaray, Barcelona - Real Madrid en River Plate - Boca Juniors. Al deze wedstrijden zijn echter een opwarmertje voor de derby’s der derby’s, namelijk Oudehaske – DWP.  De KNVB was zo schappelijk geweest om 2019 goed in te luiden door direct na de winterstop deze kraker op het programma te zetten.

De belangen waren vooraf behalve de nodige prestige dan ook groot. Zowel Oudehaske als DWP hebben het dit seizoen niet altijd even gemakkelijk en stonden vooraf dan ook op plaats 11 en 12 van de ranglijst. De 12e plaats is hierbij toch de plek die aan het einde van het seizoen vermeden wil worden, aangezien dit nacompetitie betekend. Kortom alle ingrediënten voor een mooie pot voetbal waren aanwezig op deze koude, maar toch zonnige zaterdag zo vroeg in het jaar. Ook het publiek was hiervan op de hoogte en was dan ook massaal richting Sportpark Pieter Bultsma gekomen voor deze kraker.

Bij DWP verscheen Holtrop na een langdurige blessure eindelijk weer eens aan de aftrap en hadden ze in de vorm van de jarige Atze Luinenburg een keeper in de gelederen  met een verleden bij de oranjehemden. Oudehaske was verder ook weer bijna compleet, alleen de geblesseerde Jordy en Ralf ontbraken bij de selectie. Nadat de tos was geweest mocht Sebastiaan aftrappen onder leiding van scheidsrechter Woering. De eerste 5 tot 10 minuten liet DWP Oudehaske het spel maken en was het aftasten geblazen. Na 10 minuten spelen sloop de angst wat meer in het spel bij Oudehaske waardoor er niet meer werd gevoetbald en er veelal werd gekozen voor de lange bal. Dit zorgde voor een rommelige fase in de wedstrijd. In de 28e minuut kreeg DWP een vrije trap aan de zijkant van het veld. De vrije trap werd goed aangesneden richting het vijf-meter gebied waarbij Hendrik geen zicht had op de bal door de laagstaande zon. Hierdoor kwam de bal bij de tweede paal bij Holtrop terecht die hem knap tegendraads inkopte en daardoor de stand op 0-1 bracht. Hierna begon Oudehaske weer te voetballen en kwam het middenveld onder leiding van de sterk spelende Soufian steeds beter in de wedstrijd. Dit werd beloond in de 37e minuut met een prachtige aanval. Soufian speelde vanaf het middenveld Sebastiaan in die de combinatie met Robbert zocht waarna Sebastiaan goed werd weggestoken en met een afgemeten voorzet Dennis de 1-1 liet binnenglijden! Hierna bleef Oudehaske de overhand houden, maar verder dan een afstandsschot dat net over het doel ging kwam het niet waardoor er werd gerust met een 1-1 stand. Een tamme eerste helft die nog tot ontbranding moest komen.

DWP kwam scherp uit startblokken in de tweede helft en blufte Oudehaske af door scherp te zijn in de duels en de tweede ballen te winnen. Oudehaske werd hierdoor steeds meer teruggedrongen zonder dat DWP hierbij echt gevaarlijk werd. Waar het duel in de eerste helft nog relatief tam was, werd het in de tweede helft steeds steviger. Rond de 60e minuut werd de goed spelende Gerard gewisseld voor Rick. Vanaf dat moment werd het ook steeds meer wedstrijd die bij een echte derby past. Weinig en slecht voetbal van beide kanten, maar wel enorm veel strijd. De duels werden pittiger en met name vanuit de Oudehaske kant werd er ook regelmatig hard uitgedeeld richting de groen witte buren. De eerste kaart van de wedstrijd was dan ook voor Rick die stevig doorging op de doelman van DWP toen hij het spel snel wou hervatten met een uittrap. Vervolgens kwam de eerste kaart voor DWP ook snel. Na een overtreding van Oudehaske op eigen helft besloot Hoekstra commentaar te geven op de scheidsrechter en kreeg hiervoor de gele kaart gepresenteerd. In de 71e minuut besloot de linksback van DWP dat hij wel genoeg had van Sebastiaan en waar er dan doorgaans wordt gekozen om iemand over de boarding te gooien besloot de beste man om hem onder de boarding door te willen schuiven. Dit incident betekende einde wedstrijd voor Sebastiaan waardoor Stan in veld kwam (die overigens uitstekend inviel). Hierbij werd wel een vrije trap verdiend aan de zijlijn ter hoogte van het zestienmeter gebied. Deze vrije trap werd door de defensie van DWP weggewerkt waarna hij aan de andere kant bij Soufian terecht kwam en hij hem vanaf de linkerkant weer indraaide richting de goal. Waar de zon bij de 0-1 een rol speelde was dat dit keer ook het geval waardoor doelman Luinenburg de bal even kwijt was en de bal fantastisch in de rechterbovenhoek eindigde en dit de 2-1 betekende! Deze treffer werd door Soufian uitbundig gevierd met het gehele team inclusief bank en technische staf. Twee minuten later kwam de bal in de linkerhoek bij Rick terecht. Rick legde de bal af op Eelco die de bal direct voor het doel slingerde richting de eerste paal waarbij Robbert knap voor zijn man kwam en de bal koelbloedig in het netje deponeerde. Dit betekende de 3-1 en de wedstrijd leek hierdoor gespeeld met nog een kwartier op de klok. In de 78e minuut kreeg DWP vervolgens ook nog een grote kans, maar een voorzet werd door Hulzebos net over het goal gesloten. Na deze actie besloot Erwin dat het voor hem genoeg was deze wedstrijd. Bij hem schoot de kramp erin en hierdoor kon Bowe in de 80e minuut ook zijn opwachting maken. De laatste 10 minuten waren ingegaan en de frustratie nam toe bij DWP. Waar eerst Hulzebos als een soort Dragonball Z held Stan 3 meter naar achteren duwde was er daarna een klein incidentje tussen Robbert en verdediger Top. Dit opstootje werd 5 minuten later wederom gestart bij een corner van DWP. Waar in zulke gevallen normaal gesproken een gele kaart wordt gegeven besloot scheidsrechter Woering tot groot ongenoegen van beide trainers een directe rode kaart aan beide heren te tonen. In de resterende minuten gebeurde verder niet veel meer waardoor Oudehaske met een 3-1 overwinning van het veld kon stappen.

De eerste slag om het Nannewiid is in het voordeel van de Oranjehemden geëindigd. De broodnodige punten om nacompetitie te voorkomen konden weer worden bijgeschreven. De overwinning is hierbij echt teamprestatie waarbij het team zich terug heeft geknokt na een achterstand en waarbij het zich vooral niet het kaas van het brood liet eten door ook fysiek haar mannetje te staan. Enige smet op deze mooie overwinning is de rode kaart van Robbert. Volgende week staat er wederom een mooie derby op het programma. Dan mogen we namelijk op bezoek bij Heerenveense Boys. Om 14.30 uur wordt er dan afgetrapt op Sportpark de Akkers. Voor deze wedstrijd mag Tjalling in de pen klimmen. Hopelijk wordt dit verslag net zo mooi als het verslag van de Voetbalquiz in december. Oh nee, die is er niet...