De reis naar de kampioenstitel van de JO17-1

1 juni 2022 9:45

Om tegenstanders niet teveel informatie te geven, heeft de technische staf van de JO17-1 besloten geen wedstrijdverslagen te delen met de rest van de wereld tijdens de competitie.
De doelstelling was vanaf moment één duidelijk. Eindigen in de top 3 met verzorgd voetbal. Om deze doelstelling te halen kwamen er eerst 2 talenten over vanuit de JO14-1. Dani Pasveer en Yvar de Jong mochten zich bewijzen tussen de grote jongens en Julian om te laten zien dat zij een meerwaarde zijn voor het team.

Doordat de prestaties van dit team de omgeving al hadden bereikt, had Nour ook wel interesse in een overstap vanuit VV Heerenveen naar VV Oudehaske. Na een aantal trainingen heeft de technische staf van VV Oudehaske hem weten vast te leggen voor in ieder geval een half jaar.

VV Heerenveen heeft hem met alle macht proberen te behouden, maar zelfs een blanco cheque was niet goed genoeg. Nour zag de potentie bij de jongens van VV Oudehaske en wilde koste wat het kost overstappen naar de oranjehemden.

De eerste wedstrijd stond gepland op 29 januari in en tegen Balk. Op een winderig sportpark waarbij de wind dwars over het veld heen stond, was voetballen erg moeilijk. Deze wedstrijd werd uiteindelijk over de streep getrokken met een 0-1 overwinning.

Twee weken later was SC Joure aan de beurt. Op het kunstgrasveld van Joure liet Oudehaske zien wat het waard was. De ene aanval nog mooier dan de andere. Over diverse schijven werd er gecombineerd totdat de ruimte er was om uit te halen. De tweede helft kwam Joure beter uit de kleedkamer waardoor er een mooie wedstrijd te zien was voor de neutrale toeschouwer. Deze wedstrijd eindigde uiteindelijk in een 1-6 overwinning, waarbij de basis in de eerste helft was gelegd.

Helaas moesten de jongens wachten tot 5 maart voor de volgende wedstrijd. Maar door veel trainingsarbeid van alle mannen, lijken soms de trainingen op halve wedstrijden van 8 tegen 8 waarin het op het scherps van de snede wordt getraind.

Op 5 maart stond de wedstrijd tegen Oeverzwaluwen op het programma. Oeverzwaluwen nam na ongeveer 15 minuten spelen brutaal de leiding. Een tegenslag want dit was de eerste keer dat Oudehaske op achterstand kwam. Doordat er altijd positief naar elkaar wordt gecoacht, was deze achterstand ook maar tijdelijk. Binnen een minuut was de stand alweer gelijk getrokken en liep Oudehaske uit naar een 4-1 voorsprong. De woorden van de vertrekkende coach zijn in de rust niet aangekomen of niet blijven hangen, want de wedstrijd eindigde uiteindelijk in een 6-3 overwinning. Een aandachtspunt voor de volgende keer om de wedstrijd volledig te bekijken.

Een week later stond de uitwedstrijd tegen VV Lemmer op het programma. Hier werd een eerste helft gespeeld om snel te vergeten. Het lukte Oudehaske niet om het goede voetbal op het slechte grasveld te laten zien. Door de tweede helft met meer strijd te gaan voetballen, werd deze wedstrijd op karakter over de streep getrokken. Doelpunten in de 70ste en 80ste minuut waren voldoende om met een 0-2 overwinning van het veld te stappen.

Dat dit team niet te stoppen was, bleek een week later in de thuiswedstrijd tegen ST IJVC/Blauwhuis. In een spannende wedstrijd, waarbij Oudehaske 3x op achterstand kwam, werd de partij uiteindelijk met 5-4 gewonnen. Tijdens deze wedstrijd zag het er af en toe verdedigend niet sterk uit. Door voor elkaar te blijven knokken en positief te blijven, werd deze wedstrijd over de streep getrokken.

Met 15 punten uit 5 wedstrijden waren de jongens aardig op weg om de doelstelling die vooraf was neergezet te realiseren. Op zaterdag 2 april mocht men aantreden tegen de op dat moment nummer 2 Workum. Na een korte bespreking in de bestuurskamer, waarbij er werd benadrukt dat we als collectief goed moeten blijven spelen en de bal zo snel mogelijk achter de laatste linie moeten zien te krijgen doormiddel van een steekpass of en dieptebal vanuit het middenveld. Dat Oudehaske na deze woorden had geluisterd was goed te zien. Het balletje ging van voet naar voet en er werden een groot aantal kansen gecreëerd. Wat stelde Workum hier tegen over. Een afgewaaide voorzet die op de binnenkant van de paal belande. Was dit dan toch al een beetje het geluk van de kampioen? Oudehaske ging met een 2-0 voorsprong de rust in. Waarbij Oudehaske nog wel eens wil verslappen na zo’n goede eerste helft, bleek nu geen sprake van. De jongens bleven doordrukken en dit resulteerde na een goed uur voetballen in een 4-0 voorsprong. Oudehaske nam wat gas terug, waardoor Workum nog 2 doelpunten maakte. Oudehaske scoorde er nog eentje en zo was de einduitslag 5-2.

Vol goede moed werd er afgereisd naar Witmarsum om de wedstrijd tegen Mulier te spelen. Dit werd een wedstrijd om snel te vergeten. Door diverse omstandigheden was Oudehaske niet bij de les in de eerste helft. Waarbij men ging rusten met een 3-0 achterstand. Dat er uit een ander vaatje getapt moest worden, was aan de andere kant van de afsluitdijk te horen. Oudehaske kwam heel scherp uit de kleedkamer en binnen een minuut was het verschil al kleiner gemaakt. Helaas eindigde de wedstrijd in een 4-2 nederlaag. Een wake-up call voor deze jongens dat iedere wedstrijd de volle 100 procent gegeven moet worden om de gewijzigde doelstelling naar kampioen worden te realiseren.

Gelukkig na deze deceptie kon Oudehaske zich revancheren tegen SJO RenadoVviLangweerCombinatie.  Deze ploeg had nog maar weinig wedstrijden gespeeld en kon nog worden gezien als een gevaarlijke outsider om zich te mengen in het kampioenschap. Na 10 minuten kregen de jongens grip op de wedstrijd en liep men in de eerste helft uit naar een 6-1 voorsprong. Door het warme weer, was de tank de tweede helft leeg en namen de jongens wat gas terug. Uiteindelijk zou Oudehaske met een 9-2 overwinning van het veld stappen.

Met nog 3 wedstrijden te spelen kwam GAVC op bezoek. Op een winderig sportpark Pieter Bultsma ging Oudehaske met de wind tegen in de eerste helft rusten met een 1-2 achterstand. Deze tussenstand doet vermoeden dat Oudehaske het lastig had, echter is dit niet het verhaal. De 2 kansen die GAVC kreeg, werden zorgvuldig afgerond. Oudehaske had er in de eerste helft wel een aantal meer kunnen maken. Met de wind in de rug begonnen de jongens vol goede moed aan de tweede helft. Doordat Oudehaske een team heeft wat makkelijk een doelpunt kan maken bewees dit team ook maar weer eens. Met 2 prachtige afstandsschoten en 3 goed uitgespeelde aanvallen werd deze wedstrijd afgesloten met een 6-2 overwinning. Na deze wedstrijd bleek dat LSC 1890 de enige overgebleven tegenstander was voor het kampioenschap. Helaas moest Oudehaske 3 weken wachten voordat deze wedstrijd kon worden gespeeld.

Op een zonnige middag in Sneek werd er onder toeziend oog van veel familieleden van beide teams afgetrapt en ontstond er een mooi voetbalgevecht. LSC begon iets sterker aan de wedstrijd en kwam dus ook verdiend op een 1-0 voorsprong. Helaas voor Oudehaske werd deze wedstrijd niet om een (kunst)grasveld gespeeld wat het verdiende, anders was dit doelpunt nooit tot stand gekomen. Oudehaske liet zich hier niet door van de wijs brengen en kwam steeds beter zelf aan voetballen toe. Dit resulteerde in veel kleine overtredingen aan de kant van LSC. Uit één van deze vrije trappen werd de bal geweldig in de kruising geschoten. Met een 1-1 tussenstand zochten beide teams de kleedkamer op.  Na de nodige aanwijzingen en het eten en drinken van mede coach Thorsten Bauer ging Oudehaske vol goede moed de tweede helft in om de wedstrijd te winnen. Aanval na aanval werd op de mat gelegd. Doordat de spelers van Oudehaske fitter waren, kwamen de spelers van LSC wel eens te laat. Uit weer een vrije trap werd de 1-2 binnen geschoten. Helaas kreeg men in de laatste minuut van de wedstrijd nog een penalty tegen die werd binnen geschoten. Na een geweldig voetbalgevecht was de eindstand 2-2. Een uitslag waarbij Oudehaske prima op verder kon borduren, omdat het een beter doelsaldo had dan LSC.

Oudehaske was de week erna vrij vanwege een kleinschalig feestje naast het voetbalveld. Onze concurrent verloor met 1-0 bij SJO RVLC. Hierdoor stond Oudehaske niks meer in de weg. Het was noodzaak om niet met 6-0 verliezen van Sneek Wit Zwart in de laatste wedstrijd.

Op een rustig sportpark Pieter Bultsma werd om half 10 verzameld door de mannen van Oudehaske. Dat er iets speciaals te gebeuren stond, was duidelijk merkbaar. Ook al wist men dat een klein verlies mogelijk was. Stond de spanning er nog goed op. Onder toeziend oog van veel toeschouwers werd er afgetrapt. Oudehaske had beter voor deze wedstrijd entree kunnen vragen…. Oudehaske was duidelijk de betere ploeg en verder dan een schot vanaf de middellijn kwam Sneek Wit Zwart in de eerste helft niet. Oudehaske ging dan ook met een 4-0 voorsprong de rust in. De tweede helft was dus nog maar een formaliteit. Sneek Wit Zwart deed nog wel wat terug vlak na rust. Hierna pakte de Hoskers de draad weer op en gingen door waar het gebleven was. Met  minder goed voetbal dan in de eerste helft werd er uiteindelijk met 10-1 gewonnen. Na het 10de doelpunt vloot de scheidsrechter af en is Oudehaske JO17-1 de terechte kampioen van de 3de klasse. Dit team heeft afgelopen half jaar alles gegeven om deze doelstelling te realiseren.

Bovenstaande kan niet alleen worden gerealiseerd door een trainer en z’n jongens. Hiervoor is ook een leider nodig die er voor zorgt dat dit team vlekkeloos zijn wedstrijden kan spelen en zich geen zorgen hoeft te maken of men op tijd op het sportpark is. Thorsten Bauer was hiervoor de aangewezen man afgelopen jaar en heeft dit fantastisch gedaan. Onze dank is groot voor jou bijdrage dit jaar.