vv Oudehaske JO9-1: ‘Wolkom werom!’

23 september 2021 10:00


‘Football is the most important of the least important things in life’, aldus Arrigo Sacchi. Deze voormalige Italiaanse voetbaltrainer van AC Milan en het Italiaanse nationale elftal had het goed gezien. Want wat is het ‘hartstikkene moai’ om weer te voetballen en bovenal het voetbal met elkaar te beleven.

Voetbal ontroert mensen! Wie herinnert zich niet de beelden van de ontroerde sc Heerenveen supporter voorafgaand aan het thuisduel tegen PEC Zwolle, afgelopen april tijdens het zingen van het Frysk Folksliet. Of de tranen in de ogen van een Go Ahead Eagles supporter na de winst in de IJsselderby van afgelopen weekend. Tranen van geluk zoals Ricardo Kishna ze ooit toonde na een korte invalbeurt voor zijn ploeg ADO Den Haag in een thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen in september 2017. Hij kwam terug na zwaar blessureleed te hebben overwonnen. Dergelijke emotie voel ik ook nu iedereen weer op en langs de velden actief mag zijn! Het voelde voor mij zoals de titel vertelt: ‘Wolkom werom!’ Twee simpele woorden met een veel dieper gevoel, een heerlijk gevoel! Samen voetbal beleven en beter willen worden, voor mij hetgeen waar voetbal omdraait.

Graag neem ik jullie, als voetbalvrienden, nu mee door de start van het seizoen van JO9-1. Sinds het einde van de zomervakantie zijn we begonnen met de trainingen op woensdag- en vrijdagmiddag. Jelmer Hoeksma, keeper van JO14-1 en ik verzorgen de trainingen. Bij het samenstellen van de oefenstof laat ik mij dikwijls inspireren door de al eerder genoemde en geroemde Arrigo Sacchi, Guy Roux, voormalig trainer van het Franse AJ Auxerre, en van voormalige eigen meegemaakte hoofdtrainers in het amateurvoetbal Joop Braber en Guido Pen, beide ook actief geweest als profvoetballer. Overeenkomsten tussen al deze mensen met oefenstof en daardoor voor mij doorslaggevend in mijn aanpak: TEAM! Alles draait voor mij om een teamgedachte, binnen en buiten het veld. Tel daarbij op de wil om met elkaar te verbeteren, ongeacht leeftijd, ongeacht spelniveau, en ‘mijn geheimen’ zijn bij deze ontrafeld. Bent u ook zo benieuwd met welke sterren van de toekomst ik mag werken? Ik stel ze voor! Eerst de nieuw aangetrokken spelers.

Nieuw dit seizoen in het team is Michael Bits. Vanaf de zijlijn vandaan heb ik ook al supporters ‘Michael Hahn’ horen scanderen. Deze rechtsbenige keeper combineert in mijn optiek de stijl van twee illustere voorgangers, te weten Cláudio Taffarel, voormalige voetbalkeeper van onder andere het Braziliaanse nationale elftal en de Turkse topclub Galatasaray en Steve Mandanda, huidig keeper van Franse topclub Olympique Marseille. Wouter Rispens is ook nieuw in het team. Wouter beschikt over een ‘gouden linker’ en doet mij in zijn motoriek denken aan voormalige Vitesse voetballers Willem Korsten en Louis Laros. In het juichen na een doelpunt is Wouter uniek, hij juicht namelijk vooral van binnen en met een grote glimlach van oor tot oor. Overige drie nieuw aangetrokken spelers zijn Tjitze van der Wal en de tweeling Arjen en Harmen van der Werf. De gebroeders van der Werf zijn overgekomen van FFS uit Stobbegat, oftewel Vegelinsoord. Voetbal in het algemeen en fanatisme in het bijzonder lijkt hen met de paplepel te zijn ingegoten. Absolute mannetjesputters, sterk in de duels en spijkerhard. Waar Arjen graag over de linker kant van het veld met z’n ‘gouden linker’ opstoomt, bewaakt Harmen vanaf het centrale middenveld meer de balans met een mooi loopvermogen. Arjen lijkt ‘letterlijk’ ergens wel wat op voormalige linksbuiten van Ajax en PSV, Peter Hoekstra. In zijn doen en laten zie ik heel veel terug van Gianluca Pessotto en Attilio Lombardo, voormalige Italiaanse voetballers van onder ander Juventus. Tjitze is de trendsetter binnen het team om met mooie kapsels in het veld te verschijnen. De veelal (jonge) vrouwelijke supportersschare van ons wil tenslotte ook iets zien en dat heeft Tjitze maar al te goed door! In het veld is hij overal te vinden, met een neusje voor de goal zoals Filippo Inzaghi in zijn beste dagen, en achterin meedogenloos verdedigend zoals Petter Hansson, de beste verdediger die ooit bij sc Heerenveen heeft gespeeld.

Dan nu de ‘oudgedienden’ Yoren Funcke, Thijn Leekstra en Lieke Koopmans. Thijn, le grand patron van Oudehaske JO9-1, vermaakt niet alleen het publiek, maar geeft bovenal sturing aan het team met zijn sublieme passes en technisch en tactisch inzicht. Hoewel links trappend heeft hij veel weg van voormalige topvoetballers Franz Beckenbauer en Laurent Blanc. Daarnaast blinkt Thijn uit in een goede muzieksmaak. Hij is het namelijk, die mijn Hollandstalige warming-up muziek steevast kan duiden en waarderen! Waarvan akte! Yoren en Lieke combineren vanaf het middenveld en in de spits volop met elkaar. Het voormalige Catalaanse tiki-taka verbleekt hierbij. Lieke beschermt de bal als geen ander, is een echte goalgetter en zet graag, vanaf de zijkant van het veld komend, haar acties in. Ik wil de mem van Lieke vragen regelmatig met Lieke oude juichfilmpjes van Kameroener Roger Milla te gaan bekijken. Dan duurt het niet lang meer, voordat Lieke bij een cornervlag voor de fanatieke aanhang het publiek in extase brengt! Yoren speelt thuis voor de spiegel graag Pierluigi Collina na, voormalig topscheidsrechter, en doet in de tuin alsof hij Jorge Campos is, voormalig keeper van het Mexicaanse team. Op sportpark Pieter Bultsma valt Yoren vooral op door zijn passie voor het spelletje, hij ademt voetbalt, kapt en draait zoals Wiel Coerver in zijn beste dagen, is snel en schiet zonder mededogen hard op goal. En vindt het heerlijk om te juichen! Wat wil een trotse vader en trainer/coach nog meer?

Ik zou bijna vergeten dat we reeds twee wedstrijden hebben gespeeld, twee keer gewonnen, Aengwirden en Joure hadden niets in te brengen, met alleszeggend doelsaldo van 21 voor en 1 tegen. Tot slot,

  • volgens mij heeft de jeugd plezier!
  • vanuit plezier samenwerken en verbinden aan elkaar!
  • dan elke keer weer willen verbeteren en alles doen voor het team!

Als u nu nog niet een kijkje langs de lijn komt nemen weet ik het ook niet meer, ha!

Met sportieve groet,

Wilbert

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!