vv Sneek Wit Zwart 1

3e klasse A

2 oktober 2021 14:30

M Schuurman

Oudehaske – Na het binnenhalen van een verdiend punt bij SDS afgelopen week stond vandaag de tweede wedstrijd van het seizoen op het programma. Ditmaal was het VV Sneek Wit Zwart die te gast was in Oudehaske. SWZ geldt dit seizoen als dé titelkandidaat in de 3e Klasse A, daar zij een aantal versterkingen hebben vanuit de opgeheven zondag tak en dat zij reeds al tot de kanshebbers behoorden. Vandaag ontbrak naast de inmiddels gebruikelijke namen ook aanvoerder Steffan Hamhuis op het wedstrijdformulier. Daar stond echter wel weer tegenover dat Dennis Speelman weer compleet fit was en wel aan de start kon verschijnen. Ook kreeg Erik Hovius vandaag een basisplek toegewezen op de rechtsback. Dit ging ten koste van Jelte Biljam die hierdoor op de bank begon.

Om 14.30 uur mocht Pupil van de Week Jarno de Vreeze het goede voorbeeld geven door de bal achter de Sneker doelman te schieten. Vervolgens was het Oudehaske die de aftrap had en de wedstrijd mocht doen starten. In het begin was het spelbeeld dat SWZ Oudehaske direct onder druk wou zetten, waarbij Oudehaske vandaag iets opportunistischer probeerde te spelen en snel de voorwaartsen in stelling wou brengen. Dit leidde in de eerste 10 minuten tot enkele speldenprikjes van Oudehaske toen Joran Overwijk aan de linkerkant een aantal keer goed langs zijn directe tegenstander kwam en vanaf daar voor veel dreiging zorgde. Verder was het SWZ dat vooral de bal had en via verzorgd voetbal Oudehaske achteruit probeerde te duwen. In de 13e minuut kwam SWZ uit het niets op voorsprong, toen het voetballend tot de zestien kwam, een middenvelder de bal kon kaatsen op de ervaren spits Kevin Huitema, die vervolgens van een kleine 20 meter de bal achter doelman Gerrit Berger schoot. Berger werd kansloos gelaten omdat de bal ondertussen ook nog van richting werd veranderd, 0-1. In de 22e minuut gaf Oudehaske de 0-2 uit het niets weg toen Erwin Holtrop een bal hoge bal wou wegwerken, compleet mistastte en jongeling Robin Semplonius (zoon van oud Oudehaske trainer Andre Semplonius) de bal één op één met doelman Berger koel langs laatstgenoemde schoot. Vervolgens brak er een ietwat rommelige fase aan, waarin SWZ wel wou, maar geen kans kon creëren en Oudehaske die er niet meer goed wist uit te komen. Toch wist Oudehaske in de 37e minuut de aansluitingstreffer te maken. Het was Gerrit Berger die Joran Overwijk met een lange uittrap wist te bereiken. Vervolgens was het Overwijk die de rechtsback van SWZ wederom zijn hielen liet zien en Dennis Speelman op zijn wenken bediende. Speelman nam de bal subliem aan waardoor hij direct alleen voor de Sneker doelman kwam en schoof de bal vervolgens koelbloedig in het netje! Dit leek ook de ruststand te worden, echter was het SWZ die in de blessuretijd toch weer toesloeg. De organisatie van Oudehaske stond bij een corner niet goed (mede door het geblesseerd uitvallen van de sterk spelende Jordy Mulder). Hierdoor was het Kevin Huitema die bij de eerste paal de Oudehaske verdediging aftroefde en de bal met een volley knap in het doel wist te werken, 1-3. Vlak hierna floot de arbiter voor de rust. Voor Oudehaske waren de druiven zuur, daar zij prima mee konden komen en SWZ toch op een ruime voorsprong stond. Dit terwijl de Snekers geen enkele voetballende kans hadden gecreëerd. De eerste helft bood echter ook voldoende perspectief voor de oranjehemden om SWZ de tweede helft het vuur flink aan de schenen te leggen.

In de rust bleek dat Jordy Mulder toch niet verder kon. Voor hem kwam Bowe Muurling in het veld. De tweede helft begon voor Oudehaske ronduit dramatisch. Binnen 10 minuten kwam Oudehaske met 9(!) man te staan, toen zowel Sebastiaan de Leeuw als Joran Overwijk de rode kaart kregen gepresenteerd van scheidsrechter Schuurman. In de 53e minuut zag de scheidsrechter een vermeende natrappende beweging van de Leeuw die een uiterste poging deed om de bal binnen te houden. Vervolgens was het twee minuten later Joran Overwijk die op eigen helft te laat was en de tegenstander hard van achteren/van de zijkant raakte. Direct na de twee rode kaarten kwam SWZ ook nog eens op een 1-4 voorsprong toen het wederom Robin Semplonius was die aan het einde stond van een Sneker aanval. Met 9 man en de 1-4 op het scorebord kon het strijdplan van Oudehaske overboord worden gegooid en werd het vooral zaak om de schade te beperken. Dit resulteerde in een tweede helft waarbij

Oudehaske met 9 man op eigen helft stond, SWZ 95% balbezit had en Oudehaske weinig meer te vertellen had. Bij Oudehaske werden gedurende de tweede helft ook een aantal wissels ingebracht. Zo werd Jelte Biljam ingebracht voor Jens Deden, kwam Stephan de Rijke in het veld voor Syb van den Beuken en kwam Fris Hartstra (die zijn competitiedebuut maakte) in het veld voor Dennis Speelman. Ondanks het overtal en het feit dat de Snekers constant op de helft van Oudehaske waren te vinden bleef de kansen regen uit. Het waren veel toch schoten vanuit de tweede lijn en op zo’n 20 meter van de goal. Deze schoten waren allemaal een prooi voor de wederom uitstekend keepende Gerrit Berger. Berger maakt sinds het begin van het seizoen een prima indruk als betrouwbare sluitpost en bewees dit ook vandaag weer vele malen. Als SWZ dan wel weer in het strafschopgebied kwam, dan was er een leger aan oranjehemden die een voet voor de bal kreeg, waardoor de 1-4 stand ook de eindstand was na 90 minuten.

Al met al een zure nederlaag, daar Oudehaske in de eerste helft prima mee kon, maar door een aantal fouten toch met een achterstand ging rusten en een tweede helft waarin het twee vaste krachten verloor waarover het a.s. zaterdag ook niet kan beschikken. Anderzijds wel een compliment voor de ploeg die met z’n allen hebben geknokt om de schade te beperken waardoor het uiteindelijk ‘slechts’ bij 1-4 bleef. Voor zaterdag 9 oktober staat er wederom een thuiswedstrijd op het programma. Dit keer komt Oeverzwaluwen uit Koudum op bezoek. Ook deze aanvang van deze wedstrijd is weer om 14.30 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Bijker.