SC Kootstertille 1

Mannen KNVB beker Amateurs poulefase Groep 2 43

4 september 2021 14:30

A. Vellinga

Oudehaske – We mogen weer! Na de laatste officiële wedstrijd op 10 oktober 2020 te hebben gespeeld tegen Willemsoord ging het seizoen 2020/2021 als een nachtkaars uit vanwege de inmiddels bekende pandemie. Oudehaske was het seizoen uitstekend begonnen met 7 punten uit 4 wedstrijden en stond er verdienstelijk voor. Voor het seizoen 2021/2022 worden de kaarten echter weer opnieuw geschud en begint een ieder weer op 0.

Voordat het daadwerkelijk de eerste competitiewedstrijd wordt gespeeld, heeft Oudehaske eerst nog de voorbereiding. In de oefenwedstrijden werden respectievelijk QVC en Delfstrahuizen aan de zegekar gebonden met een 2-1 & 3-1 overwinning. Voor de beker zit Oudehaske bij relatief onbekende ploegen ingedeeld waar het een minimaal verleden mee heeft, namelijk SC Kootstertille (4B), Eastermar (5C) en Rottevalle (3B). De eerste wedstrijd die hierbij op het programma stond was die tegen SC Kootstertille. Voorafgaand aan de wedstrijd overhandigde aanvoerder Wilmer Hazenberg een bos bloemen en een Oudehaske clubsjaal aan aanvoerder Waaksma ter attentie van het 60-jarig jubileum van hun vereniging.

Bij Oudehaske was er vandaag 1 debutant in het veld, namelijk Jens Deden. Na jarenlang op hoog niveau actief te zijn geweest in de tenniswereld, heeft Jens besloten om 20 meter verderop zijn voetbalkunsten ook weer te etaleren.  Samen met zijn tien teamgenoten was het de taak om het vandaag op te nemen tegen Kootstertille onder leiding van arbiter Vellinga. In het begin was het van beide kanten aftasten en werden er aan beide kanten kleine speldenprikjes uitgedeeld, zonder dat dit enorm grote kansen opleverde. De 1-0 viel na ruim 5 minuten toen een perfecte corner van Joran Overwijk op het hoofd van aanvoerder Wilmer Hazenberg terecht kwam, die de bal goed binnenknikte. Vervolgens was het Oudehaske die de voetballende oplossing zocht en Kootstertille die vooral gevaar wilde stichten door overal op het veld hoog druk te zetten en met opportunistisch spel de voorwaartsen wou bereiken. Hierbij hadden beide ploegen voldoende mogelijkheden, maar werd er slordig om gegaan met de kansen door zowel de aanvallers van de thuis- en uitploeg. Hierbij dient ook gezegd te worden dat doelman Gerrit Berger een uitstekende wedstrijd keepte en een aantal uitstekende reddingen had op verscheidene pogingen. Na ongeveer 25 minuten kreeg Kees de Vries van Kootstertille de gele kaart gepresenteerd vanwege aanmerkingen op de arbiter. Vervolgens kwam de ploeg van trainer Pieter Santema in de 30e minuut toch op gelijke hoogte toen de geslepen nummer 9 Jouke Waaksma slim zijn lichaam goed gebruikte in een één op één duel met de verdediging en de bal hard in het dak van het doel schoot en hiermee doelman Berger kansloos liet. Dit was het teken voor Oudehaske teken om meer vooruit te gaan voetballen dit had direct resultaat. Nog geen minuut na de gelijkmaker kwam Oudehaske namelijk alweer op voorsprong toen Oudehaske via een fantastische aanval de bal bij spits Dennis Speelman kreeg. Speelman wist de bal onberispelijk tussen de benen van de doelman door te schieten en zo de 2-1 op het scorebord te zetten. Lang kon Oudehaske echter niet genieten van deze voorsprong, want een aantal minuten later kwamen de gasten weer op gelijke hoogte. Nadat een afstandsschot uitstekend tot corner werd gepareerd door doelman Berger werd in de daaropvolgende corner toch de 2-2 binnen geschoten. Vanuit Oudehaske werd er niet goed meegelopen met de tegenstander waardoor Gerbrand Waaksma van 5 meter de bal hard met de binnenkant van de voet kon binnenschieten. Een aantal minuten na de gelijkmaker kreeg ook Oudehaske de eerste kaart van het seizoen toen middenvelder Jens Deden ook aanmerkingen had op de verder prima leidende scheidsrechter. Vlak voor rust kwam Oudehaske ook nog in een overtal uit, toen aanvoerder Kees de Vries zijn tweede gele kaart kreeg voor het op helft van Oudehaske neerhalen van de weggesnelde Jens Deden. Nog kort voor rust wist Oudehaske deze overtal situatie te benutten en de 3-2 op het scorebord te brengen. Na wederom een goede aanval over meerdere schijven was het deze keer Joran Overwijk die de bal kiezelhard in de linker kruising wist te schieten en Oudehaske zo weer op voorsprong bracht. Oudehaske kreeg ook nog de mogelijkheid om op 4-2 te komen voor rust, echter werd een schot van Jens Deden van 5 meter van de doellijn afgehaald toen de verdediger van Kootstertille zich met ziel en zaligheid voor de bal worp. Hierdoor ging Oudehaske na een enerverende eerste helft met een 3-2 voorsprong rusten.

In de rust bleek dat linksback Stan Alleman toch teveel last had van een opdoffer die hij kreeg te verwerken in de eerste helft. Hij werd vervangen door Steffan Hamhuis. Dit betekende dat Hamhuis op zijn vertrouwede plek links centraal achterin kwam te staan en dat Erwin Holtrop naar de linksback moest verhuizen. Verder begon Oudehaske ongewijzigd aan de tweede helft. Iedereen die dacht dat Oudehaske de tweede helft over de tegenstander heen zou lopen kwam bedrogen uit. Kootstertille gunde Oudehaske op eigen helft de bal, maar wist verder heel weinig te creëren. In de 50e minuut zat de schrik er groot in op het hele veld toen Jens Deden na een harde overtreding ongelukkig terecht kwam en roerloos op de grond bleef liggen. Door goed ingrijpen van een aantal spelers van Oudehaske liep dit uiteindelijk goed af en kon Deden rustig van het veld af gaan. Ook bij de arbiter de schrik er goed in en na overleg met beide teams werd besloten om eerst drinkpauze van 5 minuten te houden om vervolgens de wedstrijd te hervatten. Jelte Biljam kwam hierbij het veld in als vervanging, iets dat weer voor de nodige mutaties zorgde binnen de verdediging en op het middenveld. Nadat de wedstrijd werd hervat, kreeg Oudehaske minder en minder grip op de wedstrijd. Kootsertertille speelde met 10 man, maar bij tijd en wijle leek het juist dat Oudehaske in ondertal was. Na een kleine 60 minuten was het Stephan de Rijke die last kreeg van kramp. Hij werd vervangen door Erik Hovius. In minuut 65 kreeg Kootstertille aan de linkerkant een vrije trap op ongeveer 35 meter van de goal. Deze vrije trap werd goed ingedraaid waarbij er door de Oudehaske defensie wederom slecht werd meegelopen waardoor spits Jouke Waaksma zijn 2e doelpunt van de middag kon maken door de bal eenvoudig binnen te lopen en de Oudehaske doelman kansloos te laten, 3-3. Vervolgens probeerde Oudehaske wel meer naar voren te voetballen, maar was het erg slordig in balbezit waardoor er weinig werd gecreëerd. Ook Kootstertille wist vervolgens geen grote mogelijkheden te creëren. In de 75e minuut kwam Oudehaske echter toch weer uit het niets op voorsprong. Het was Sebastiaan de Leeuw die Dennis Speelman met een uitstekende steekpas schuin voor de keeper zette. Na een goede aanname wist Speelman de doelman in de korte hoek te verschalken waardoor hij de 4-3 op het scorebord zette! Vervolgens vloeiden bij beide teams de krachten wat weg en was het Oudehaske die nog een paar grote mogelijkheden om zeep hielpen. Anderzijds bleef Kootstertille steeds dreigend, voornamelijk de sterke en snelle linksbuiten maakte het de defensie van Oudehaske erg lastig. In de 83e minuut maakte Joran Overwijk aan alle spanning een einde toen hij onberispelijk de 5-3 binnenschoot. Na goed verdedigend werk van Gerard Hooisma kreeg hij de bal bij Overwijk die de bal hard in de verre hoek schoot. Verder waren er in de wedstrijd geen bijzonderheden meer, waardoor arbiter Vellinga na iets meer dan 90 minuten voor het einde van de wedstrijd floot.

Al met al voor Oudehaske een moeizame wedstrijd waarbij de overtalsituatie van 50 minuten niet goed kon worden uitgebuit in een ruimere zege. Voor Oudehaske staat de komende weken nog 2 bekerwedstijden op de planning voordat de competitie weer start op zaterdag 25 september. Aanstaande zaterdag staat de uitwedstrijd tegen Eastermar op het programma. Om 14.30 uur zal hier worden afgetrapt onder leiding van scheidsrechter Bosma.